Avsnitten första säsongen

1. Cross Over

Frans och Björn lagar en meny bestående av dillstuvade räkor i vita bönor med tomatsås, valnötsbakad falukorv samt cognacsflamberade ägg med vispgrädde.

Dillstuvade räkor

Se videoklipp "Dillstuvade räkor i vita bönor med tomatsås"
Se videoklipp "Valnötsbakad falukorv"
Se videoklipp "Cognacsflamberade ägg med vispgrädde"


2. Cajsa Warg

I skydd av skymningsmörkret ger sig Frans och Björn ut på råvarujakt. Det vankas slakteriavfallsratatouille med hyvlad parmesan samt kompott på blandad fallfrukt. Musikinslaget domineras av helikopteråkningar över en hed vid den irländska havskusten. Snart dyker en symfoniorkester upp. Frans dirigerar. Björn spelar triangel. (Man tager vad man haver: en symfoniorkester, en hed på Irland, en helikopter).


3. Tysk lunch

Frans och Björn möter upp vid Autobahn överröstade av förbipasserande lastbilar. I det trånga köket på en husbil som förmodligen aldrig skulle passera Svensk bilprovnings avgastest lagas isterbrässerad lunchkorv och mascarponeost med smält smör och grädde. Vi testar även rastställen längs Autobahn samt går igenom hur man röker korv.

Tysk lunch Autobahn

Se videoklipp "Så röker man korv"


4. Slottsmeny – en orgie i overkills

Frans och Björn lagar en guldkantad meny med tapenade på rysk kaviar och mixad guldfisk, biff à la Virgil med hasselbackspotatis och champagneångad sockerkaka. På begäran visar vi också hur man lagar mongomaten.

slottsmeny

Se videoklipp "Biff à la Virgil"
Se videoklipp "Hasselbackspotatis"
Se videoklipp "champagne"


5. Barn på nytt

Frans och Björn gästspelar på dagis och lagar "igelkotte" och "glassbomb på riktigt". Igelkotten består av en kropp av potatismos, riktigt tjusigt mos med äggula, smör och riven ost, med nedstuckna prinskorvar. Kostcirkeln för barn introduceras.

Läs om kostcirkeln för barn.


6. Svensk husmanskost

Frans och Björn gästspelar på en pizzeria. Vi lagar calzone med kokta ärtor till. En hel hushållsost kläs in i pizzadeg för som Frans uttrycker det: "Tyvärr är det alltför vanligt att man snålar med osten ute på pizzeriorna". I ett reportage från Rosengård i Malmö nosar vi på traditionella rätter hemma hos en jude, en indier och en satanist.


7. Grillkväll

På ett ödsligt industriområde lagar vi färdigmarinerad flintastek på en engångsgrill boostad med extra tändvätska och dieselolja. Animationen "Grillens historia" handlar om bilgrillens trendutveckling från 80-talets konceptbilsinspirerade VW Passat utan grill till den nuvarande trenden med allt större grillar. Dessutom gör vi människoost och framför Ulf Lundells "Öppna landskap" i Lars Roos-tappning på två fullstora Steinway konsertflyglar som rullas ut i industrilandskapet.


8. Häst

Frans och Björn rider på varsin häst genom den stekheta mellanwestern. I en animation redogörs för "Hästens historia". "Hästen uppfanns av cowboysarna på 1800-talet men fick sitt stora genombrott först med Sergio Leone-filmerna." Vi gör en ”New Yorker”, en riktig amerikansk hamburgare, på hästkött med rikligt med majonnäs, fransk senap, American dressing och bostongurka. I slutet rider vi bort i solnedgången, båda sittandes på den enda kvarvarande hästen.


9. Kött

Frans och Björn skulpterar ett "dignande köttberg" (ca 1,50 m högt) av grillat och stekt kött och refererar ständigt till "konst". Ett reportage skärskådar 80-talets hårdrocksartister som poserade med råa köttslamsor (WASP, Twisted Sister med flera). Till efterrätt tillagar vi köttsorbet med karamelliserad bacon. Stor vikt fästs vid hur köttsaften kan användas som smakförstärkare och bas. Vi garnerar med ett myntablad vid serveringen.


10. Vegetariskt

Frans och Björn lagar Quorn-beef med lungmos och persiljesmör. Mot slutet häller vi i lite kött i alla fall "så att det ska bli som riktig mat." Animationen "Grönt kött" handlar om hur man kan äta kött utan att döda djur. Man söver djuren och opererar bort en bit muskulatur som man sedan tillagar och äter. En glad nyhet för alla köttälskande djurvänner. I veckans musikinslag spelar vi på vegetariska instrument. Vi visar exempel på obrukbara instrument, såsom blockflöjt med elfenben, luta med sensträngar, benpipa från Lappland, munspel med kohudsfodral, lerduva samt en gitarr fylld med kött. Vi visar hur man "cleanar" gitarren; köttslamsor och gristarmar dras ut ur gitarrkroppen. Sedan spelar vi en Klas Klättermus-låt tillsammans. "Den som inte äter kött han får så fina tänder o s v".


Andra säsongen

11. Ironisk TV-kväll

Frans och Björn lagar SVT-sandwich, en macka besläktad med BLT-sandwichen. Svål, valkött och tomat är huvudingredienserna. Vi tolkar dessutom den Estlandsbördige text-ljudkompositören Ilmar Laaban och reder ut banksekretessens brister.

Oboy

Se videoklipp "SVT-sandwich"
Se videoklipp "Ilmar Laaban"
Se videoklipp "Frans och Björn i A-ekonomi"


12. Happy Meal

Frans och Björn visar hur man kan laga McBlood och McKropp hemma. McBlood är en hamburgare med en skiva blodpudding. McKropp är friterade kroppkakor. Vi går också igenom hur man gör sin egen coca-cola i en nostalgipockande Sodastream-anläggning.


13. Tête à tête

Frankofilrendez-vous med Frans och Björn i vilken det bjuds på fondue med pommes frites, mayonnaisestuvad entrecôte med haricots verts och pommes frites samt café au lait med avec.

YouTube ad ad