Recepten

SVT-sandwich

för 2 personer

50 g rökt italiensk svål
400 g valkött
1 tomat
2 ciabattabröd
Ett fång ruccolasallad
En klick majonnäs
Ett stänk balsamvinäger
En rosmarinkvist

Gör så här:
SVT sandwich Ring till Rema i Halden i Norge och hör om de har valkött. När så är fallet är det bara att åka dit och handla. Skär valköttet i tjocka skivor, lite åt tournedoshållet. Linda den italienska svålen kring biffarna och säkra med tandpetare. Stek på mellanstark värme i cirka 10 minuter. Medan köttet steker i pannan kan man med fördel förbereda en bädd av ruccola vilande på ciabattabrödets majonnäsbestrukna underrede. Låt valköttsbiffarna långsamt glida ner på ruccolabädden och garnera med tomat och rosmarin. Stänk balsamvinäger över anrättningen och förslut mackan försiktigt med ciabattabrödets överdel.


Dillstuvade räkor i vita bönor med tomatsås

för 2 personer

500 g räkor med skal
1 burk (400 g) vita bönor i tomatsås
1 flaska (75 cl) Beaujolais Royal
Ett fång dill
Kryddor efter smak och säsong

Gör så här:
dillstuvade räkor Frysta räkor blötläggs en kort stund i en skål med kallt vatten. Skala räkorna och lägg undan räkköttet på ett separat fat. Lägg räkskalen i en medelstor kastrull. Häll på hälften av rödvinet och låt sjuda i cirka 10 minuter. Häll i resten av vinet, krydda efter smak och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Tag kastrullen av spisen och sila innehållet. Häll tillbaka den silade buljongen i kastrullen. Håll silen med räkskalen över kastrullen och pressa ur skalen med ett tungt föremål. Öppna burkan med vita bönor och häll i innehållet i kastrullen med den silade räkskalsbuljongen. Låt det hela koka upp under lätt omrörning. Häll i räkköttet och tag kastrullen från spisplattan. Toppa anrättningen med avbrutna dillkvistar. Servera omgående.

SVT sandwich

Valnötsbakad falukorv

för 2 personer

En rak falukorv
Ett limpformat valnötsbröd

Gör så här:
Snitta upp skinnet och drag detsamma av korven. Vänd valnötsbrödet upp och ned och lägg ett 4-5 cm djupt snitt längs med brödets undersida. Spara ett par centimeter i ändarna. Bänd försiktigt isär brödet och tag ur inkråmet. Placera korven i brödet.

valnötsbakad falukorv

Cognacsflamberade ägg med vispgrädde

för 2 personer

2 ägg
2 dl vispgrädde
Cognac till flamberingen

Gör så här:
Cognacsflamberade äggPlacera en medelstor wok på en spisplatta. Knäck äggen i woken och värm upp på medelstark värme. Stäng av plattan när äggen stelnat och fått färg. Häll i en skvätt cognac och tänd genast med en tändsticka. Vispa grädden. Låt äggen försiktigt glida ner på varsin tallrik. Lägg en klick grädde på äggen och låt smälta en aning. Servera genast.


Biff à la Virgil

för 2 personer

800 g blandade korvar, exempelvis wienerkorv, dansk pølse och småländska isterband
2 del vetemjöl
En skvätt champagne
En skvätt öl
Ett ägg
olja till friteringen

Gör så här:
SVT sandwich Kör korven i en mixer tillsammans med en skvätt champagne. Forma bouletter av korvblandningen. Gör frityrdegen. Häll hälften av mjölet i en bunke, knäck ägget och rör till en jämn smet. Häll i en skvätt öl och därpå resten av mjölet. Forma till en smidig deg. Klä bouletterna i ett täcke av frityrdeg. Hetta upp oljan i en kastrull. Sänk ned bouletterna med en hålsleev och fritera dem tills de fått en vacker gyllenbrun färg. Lyft upp bouletterna med hålsleven och låt vila ett par minuter på hushållspapper.


Hasselbackspotatis

för 2 personer

4-6 medelstora potatisar av fast typ
50 g smör
salt
ströbröd
salt

Gör så här:
hasselbackspotatisSkala potatisen. Skär snitt i potatisen med ett par millimeters mellanrum utan att låta kniven gå helt igenom potatisen. Bygg eventuellt upp en distans med hjälp av en låg skärbräda. Klicka smör över varje potatis. Häll över en nypa strödbröd och salta lätt. Grädda i ugn i 225 °C tills potatisen är mjuk och har fått gyllenbrun färg; cirka 45 minuter.


Rökt korv

för 2 personer

En perforerad kakform
En limpa cigaretter, gärna olika märken
En dammsugare
En valfri tjock korv

Gör så här:
rökt korv Lägg korven i en dammsugarpåse. Sätt påsen i dammsugaren. Applicera kakformen över dammsugarmunstycket och placera en cigarett i vart och ett av kakformens hål. Slå på dammsugaren. Tänd cigaretterna med tändstickor och låt brinna ned. Slå av dammsugaren och låt dra ett par minuter. Öppna dammsugaren, skär upp påsen och ta ut korven.

YouTube ad ad